Już na samą myśl o serze z Pagu, wielu smakoszy wstrzymuje oddech, a podniebienie przywołuje wspomnienie niepowtarzalnego, słonawego smaku owego sera. Znany i uznany symbol wyspy Pag nosi odznake “Oryginalnie chorwackie” i przedstawia nie tylko Pag, ale również Chorwacje na wszystkich targach UE.Jakość powstaje z pierwszym powiewem bury pikującej ze zboczy Velebitu i wznoszącej morską sól która przyprawia ubogą roślinność wyspy. Owce pasące się słoną trawą i ziołami leczniczymi produkują mleko o specyficznym smaku i aromacie co bezpośrednio wpływa na niepowtarzalne walory smakowe sera.
Proces produkcji sera pozostaje niezmienny od samych jej początków, zmieniono tylko w pewnej części sposób leżakowania sera zgodnie z duchem nowoczesnych technologii. Dzisiaj ser z Pagu można nabyć w wielu rodzinnych gospodarstwach zajmujących się jego produkcją lub w jednej z kilku wytwórni sera na wyspie które połączyły tradycjny sposób jego wytwarzania i nowe technologię. Dojrzały ser, starszy niż pięć miesięcy ma charakterystyczny, pikantny smak, jedyny w swoim rodzaju zapach, delikatnie ziarnistą strukture i topi się w ustach. Dojrzały ser jest okrągły, złotego lub żółtozłotego koloru i waży od 2 do 2,5 kg. Ser z Pagu podawany jest jako delicja z aperitiwami lub jako przystawka, jest też często używanym składnikiem w kuchni do przyżadzania sosów, makaronów i innych dań.
Polecamy skosztowanie tego specjału w konobach (tawernach), na gospodarstwach domowych bądź w lokalnych restauracjach.